Tango etikette


    Som ny i tango-miljøet vil du helt sikkert på et tidspunkt komme til at høre lidt om, hvordan “man gør”, når man går på milonga – om det så er i Argentina eller i Danmark. Men det vigtigste er egentlig at komme ud at danse – og at huske, at vi ikke er spor farlige, og at vi allesammen har været begyndere og følt os som små klumpedumper på gulvet. Vær ikke nervøse, der er ingen der griner ad jer.

    Alle “reglerne” handler i bund og grund om at vise respekt for hinanden og sørge for, at vi er rare at omgås og at danse med.
    Der er skrevet meget om sociale regler på milongaen rundt om på nettet, og det kan det være ganske underholdende at læse, 

    Begynder på dansegulvet

    2015-08-02_2127_DSC04054
    Sommertango ved Tall Ships Race 2015

    Kom endelig ud på gulvet, også selvom du kun kan nogle få trin! Man lærer kun at danse ved at gøre det, og vi har alle været begyndere. Der er ingen, der sidder og kigger efter begyndere for at grine af dem, tværtimod vil der typisk være nogle der tænker “hvor er det fedt at vi giver plads og ikke afskrækker begyndere, de skal nok få det lært!”. På Drop-in og prakticas er I velkomne til at spørge løs, vi vil altid gerne hjælpe med et trin der driller, eller andet. På milongaer er det mindre oplagt, for da vil vi gerne holde flowet på gulvet.

    At byde op – cabeceo

    At byde op kan hurtigt blive et helt kapitel for sig, men som udgangspunkt kan alle kan byde alle op. I Argentina er det herren der byder op, men i Danmark er vi mere ligestillede. Der er nogle piger, der helst vil bydes op, men de fleste herrer kan godt lide at pigerne også byder op, så go for it. Det er dog også OK at sige nej tak, og det er pænt at byde op på en måde, så der er plads til at man kan sige nej tak uden at virke alt for uhøflig.

    I Argentina vil en mand tabe voldsomt ansigt hvis han går tværs over gulvet for at byde en pige op, og får et nej. Det går jo ikke, så for at undgå det, sørger han for at have øjenkontakt med hende på forhånd. Dette kaldes cabeceo, og det kan der skrives meget mere om. Der også mange, der bruger det i Danmark, og så kan man jo føle sig lidt Argentinsk – men det er ikke alle, og det er helt OK at spørge helt normalt.

    Hvor tæt danser man?

    Milonga på Trekanten 7/11 2015
    Milonga på Trekanten 7/11 2015

    De fleste – i hvert fald her hos os i Aalborg – starter med at lære at danse i åben fatning, men mange skifter efterhånden til at danse meget tæt. Det er dels et spørgsmål om stil, men hovedsageligt om hvad man kan lide, og det er under alle omstændigheder helt op til den enkelte. . Nogen siger, at “det er herren der fører hvad der danses, og kvinden afgør hvor tæt der danses” – men generelt skal man jo prøve at mærke efter på hinanden. I starten kan det være grænseoverskridende at danse tæt, og hvis man ikke har lyst at overskride grænser lige nu, skal man bare lade være. Men tro os – det er lækkert at danse tæt.

    Man danser 3-4 danse – en tanda

    Det kan godt tage lidt tid at “danse sig ind på hinanden” – især selvfølgelig med en helt ny partner, eller én man ikke danser med så tit. Derfor er det blevet skik, at man altid danser 3 eller 4 tangoer sammen. På de fleste milongaer spiller DJ’en 3-4 tangoer sammen (en tanda), efterfulgt af noget helt andet (cortina). Det er normal skik at man byder op umiddelbart efter cortinaen, så man danser tandaen sammen og derefter siger tak for dansen. Har det været ekstraordinært dejligt kan man selvfølgelig prøve at foreslå at danse en tanda til. Det siges, at i Argentina betyder det, at man muligvis er interesseret i mere end bare tango – herhjemme betyder det vist bare “det er rigtigt dejligt at danse med dig”.

    Hvis man derimod takker af inden cortinaen, betyder det, at det af en eller anden årsag slet ikke har fungeret. Men selvfølgelig er det OK, hvis man som begynder ikke kan holde energien og koncentrationen oppe i 4 tangoer i træk, og så siger pænt tak tidligere.

    På vores Drop-in er det ikke altid, der bliver spillet i tandaer – i så fald danser de fleste 3-4 tangoer.

    Påklædning

    Når man tager på milonga, tager man til fest, så det er almindeligt at man “dresser up”. Men selvom en del fyre kommer i jakke, eller måske endda jakkesæt, er du lige så velkommen i jeans. Og det samme gælder naturligvis pigerne – mange kommer i en smart nederdel, som selvfølgelig skal være god at danse i, men du er også lige så velkommen i jeans. Men det er ikke rart at danse med dig, hvis dit tøj lugter af gammel sved, så sørg for at det er rent.

    For pigerne kan man iøvrigt sige, at alt for bar ryg ikke er en god idé – det kan godt føles grænseoverskridende for fyrene at lægge armen omkring en nøgen ryg. Det samme gælder en kraftig nedringning – mange fyre har en uvane med at kigge ned på fødderne, og så kan man måske godt føle sig lidt udstillet.

    Til vores Drop-ins gør de fleste knapt så meget ud af det – igen er det dog rarest hvis tøjet ikke ligefrem lugter.

    Parfume, hår mm

    Vi vil selvfølgelig allesammen gerne tage os godt ud, når vi tager ud at danse. Men det kan godt være en prøvelse at danse med dig, hvis du lugter som et helt parfumeri, og det er selvfølgelig heller ikke så lækkert hvis din make-up efterlader et aftryk af din kind og dine øjenvipper på herrens skjorte.

    Det er ikke rart at få hår i munden, så hvis du har langt hår, er det rarest hvis du samler det i nakken. Det er selvfølgelig vigtigst, hvis du danser tæt.

    Flow på gulvet

    Danseretningen er mod uret. Hvis der ikke er så mange par på gulvet, danner parrene én kreds på gulvet, ud mod væggene/bordene. Er der mange par, kan man danne to eller tre kredse. På en tætpakket milonga er det ikke god stil at “overhale” – man holder sin plads i rækken, og sørger for at holde sig så tæt på parret foran, at dem bagved ikke bliver utålmodige, og samtidig så langt væk, at parret foran har plads til at dreje. Det betyder samtidig, at man ikke stopper op for at undervise.
    På vores Drop-ins er der normalt god plads på gulvet, og der er man samtidig velkomne til at stå stille i et hjørne for at nørde med en figur eller lignende. Her er overhaling tilladt.

    Ingen undervisning på dansegulvet

    Generelt anses det af flere årsager for uhøfligt at undervise på milongaen.

    Dels vil man typisk stoppe op og demonstrere, og så står man i vejen for de andre dansere. Det ødelægger flowet på gulvet, og tvinger de andre ud i overhalinger, der kan være besværlige. Vi holder milonga for at nyde at danse, ikke for at blive bedre – selvom vi naturligvis samtidigt bliver bedre ved at øve os.

    Men endnu vigtigere er det, at det ødelægger balancen i parret. Selvom der er en fører og en følger, skal dansen helst være en ligeværdig kommunikition. Så snart den ene part underviser den anden, bliver balancen forrykket – det bliver “en der kan” og “en der ikke kan”, og så er det svært at nyde dansen på samme måde.

    Særligt uhøfligt er det selvfølgelig hvis den ene part uopfordret begynder at rette på den anden, det er simpelthen ikke i orden, og det kan være rigtigt ubehageligt for den, der bliver “belært”. Så drop det, tak!

    På vores Drop-in tango er det en helt anden sag – her er det tilladt at være lidt i vejen på gulvet. Men stadig gælder det, at uopfordret undervisning er uhøfligt.

     
    Sidst opdateret: 12-07-2020
    Hold i dag

    Nyheder

    Sponsorer

    Instagram